Microsoft 365 Business Premium İle Microsoft 365 E3 Karşılaştırma

Yazar Burak Kurc

Özellik ve fiyat olarak birbirine yakın olan paketler Microsoft 365 Business Premium İle Microsoft 365 E3 ü detaylı olarak karşılaştırıp özelliklerini anlamaya çalışacağız.

Karşılaştırmaya başlamadan önce genel olarak yapılan bir hatadan bahsetmek istiyorum. İsim olarak birbirlerine çok benzeseler de Office 365 E3 ile Microsoft 365 E3 aynı paket değildir. Bu yazıda Microsoft 365 E3 paketini inceleyeceğiz.

Genel Özellikler

İlk göze batan tabi ki fiyatları.

Microsoft 365 Business Premium yıllık taahhüt ile 22USD. – Aylık olarak ise 26.40USD.

Microsoft 365 E3 yıllık taahhüt ile 36USD. – Aylık olarak ise 43.20USD.

Business sınıfı paketlerin en önemli kısıtlaması toplam 300 lisans sınırı olmasıdır. Yani Business Standard ile 150 lisans, ilave olarak Business Premium ile 150 lisans alırsanız bu kotayı doldurmuş oluyorsunuz. Kotayı doldurduktan sonra ilave E3 lisanları ile yola devam edilebilir. E3 paketinde ise herhangi bir kısıtlama yok.

E3 paketinin detaylarını PDF olarak indirmek için tıklayın.

Business Premium için detaylı bir tablo bulamadım. MS Learn sayfası nispeten detaylı, gitmek için tıklayın.

Detaylı Karşılaştırmalı Tablo

Microsoft 365 Business Premium ile Microsoft 365 E3 karşılaştırmalı tablo.

Windows Lisansları

Son kullanıcı işletim sistemi olarak Business Premium Windows 10 Upgrade (şayet Win7, Win8 lisanslarınız var ise yükseltme olarak kullanabiliyorsunuz kaynak. Özellikle kaynak belirtme ihtiyacı hissettim çünkü bazı yerlerde upgrade değil full lisans olduğu iddia edilmiş). E3 ise Enterprise lisansı ile geliyor.

Microsoft 365 E3 paketi Azure Virtual Desktop’u (Sanal Masaüstü) kullanıcı başına uygun lisanslardan biri olarak içerir. Bu Windows 10 ve Windows 7’ye Microsoft 365 hesabınızla erişebileceğiniz anlamına gelir. Ancak, sanal masaüstleri için kullandığınız Azure kaynakları için ödeme yapmanız gerekir.

Exchange Cephesi

BP’de posta kutusu boyutu 50GB, E3’te ise 100GB. Arşiv kotası iki pakette de 1.5TB.

Farklılıklar sadece boyut olarak değil, E3’ün mailler için DLP (Data Loss Prevention – Veri Kaybı Önleme) özelliği olduğunu özellikle belirtmek isterim.

Microsoft 365 Business Premium ile Microsoft 365 E3 Paketlerinde Güvenlik

Business Premium Microsoft 365 Defender ATP (Advanced Threat Protection) paketi ile beraber geliyor. Gördüğüm kadarı ile adı artık sadece Microsoft 365 Defender olmuş. Özet olarak e-posta trafiğini tarayıp zararlı olduğunu düşündüğü eklentileri ve linkleri engelliyor. Ayrıca durum hakkında size detaylı bilgi sunup, sorunun köküne inmenize yardımcı oluyor.

Detayları buradan öğrenebilirsiniz.

Microsoft 365 E3 ise daha çok cihazlarınızın ve verinin güvenliği üzerine yoğunlaşmış. Özet olarak bütün ağınızı tarayıp şüpheli gördüğü bütün durumları size raporluyor veya tanımlanmış kurallar üzerine işlemler yapıyor. E3 ile gelen paketin ismi Microsoft Advanced Threat Analytics.

Bu paket ile beraber;

  • Microsoft Advanced Threat Analytics (ATA)
  • Device Guard
  • Credential Guard
  • App Locker
  • Enterprise Data Protection
  • Azure Active Directory – Conditional Access

Özellikle iç denetim ve uyumluluk prosedürleri olan şirketler bu özellikleri arayacaklardır. Detayları ise buradan öğrenebilirsiniz.

Microsoft 365 Business Premium İle Microsoft 365 E3 Karşılaştırma

Sonuç olarak Business Premium paketi uygun fiyatı ve dikkat çeken özellikleri ile orta ve küçük işletmeler için ideal bir çözüm olabilir. Özellikle iki paket ile beraber gelen MS Intune ile kullanıcı cihazlarını yönetmek gerçekten kolaylaşıyor.

Microsoft 365 E3 ise daha çok veri güvenliği üzerine yoğunlaşmış. Şirket ağınızda olan bütün olayları yönetmenize, raporlamanıza olanak tanıyor. İç denetim ve uyumluluk prosedürleri olan şirketler bu özellikleri mutlaka isteyecektir.

Bu paketlerin özellikleri ve fiyatları arada değişiyor. Eğer yanlış olduğunu düşündüğünüz bir yer varsa lütfen yorum kısmına yazınız. İyi günler dilerim.

Related Posts

Yorum Bırak